Navigacija

Otkrivena spomen-ploča Jelici Belović Bernadžikovskoj u Novom Sadu

Spomen-ploča Jelici Belović Bernadžikovskoj postavljena je 22. septembra ove godine na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Tom prilikom su o Jelici Belović Bernadžikovskoj govorile Dušanka Marković, kustoskinja i muzejska savetnica u Muzeju Grada Novog Sada, Svetlana Prokić, predsednica Kola srpskih sestara i dr Gordana Stojaković.

 Inicijativu za podizanje spomen-ploče, na predlog Dušanke Marković, pokrenulo je Kolo srpskih sestara Eparhije bačke 2016. godine. Planirano je da se ploča postavi 2020. godine, povodom 150 godina od rođenja Jelice Belović Bernadžikovske, ali je rok pomeren usled pandemije. Ovogodišnjim postavljanjem ploče obeleženo je 75 godina od smrti značajne etnografkinje i književnice, pedagoškinje i urednice almanaha Srpkinja iz 1913. godine.

Novi Sad je time još jednom odao priznanje svojoj velikoj sugrađanki, po kojoj je nazvana i jedna ulica u ovom gradu. To je ne samo primer za ostale gradove u kojima je Jelica Belović Bernadžikovska radila, poput Banja Luke, Sarajeva, Zagreba i Osijeka, već i čin za ugledanje u vezi sa drugim velikim ženama koje su zadužile našu kulturu.

O Jelici Belović Bernadžikovskoj u bazi i časopisu Knjiženstvo: http://knjizenstvo.etf.bg.ac.rs/sr/autorke/jelica-belovic-bernadzikovska.

Fotografija: D. Marković

Commemorative Plaque to Jelica Belović-Bernadzikowska Unveiled in Novi Sad

Na početak stranice