Навигација

Откривена спомен-плоча Јелици Беловић Бернаџиковској у Новом Саду

Спомен-плоча Јелици Беловић Бернаџиковској постављена је 22. септембра ове године на Успенском гробљу у Новом Саду. Том приликом су о Јелици Беловић Бернаџиковској говориле Душанка Марковић, кустоскиња и музејска саветница у Музеју Града Новог Сада, Светлана Прокић, председница Кола српских сестара и др Гордана Стојаковић.

 Иницијативу за подизање спомен-плоче, на предлог Душанке Марковић, покренуло је Коло српских сестара Епархије бачке 2016. године. Планирано је да се плоча постави 2020. године, поводом 150 година од рођења Јелице Беловић Бернаџиковске, али је рок померен услед пандемије. Овогодишњим постављањем плоче обележено је 75 година од смрти значајне етнографкиње и књижевнице, педагошкиње и уреднице алманаха Српкиња из 1913. године.

Нови Сад је тиме још једном одао признање својој великој суграђанки, по којој је названа и једна улица у овом граду. То је не само пример за остале градове у којима је Јелица Беловић Бернаџиковска радила, попут Бања Луке, Сарајева, Загреба и Осијека, већ и чин за угледање у вези са другим великим женама које су задужиле нашу културу.

О Јелици Беловић Бернаџиковској у бази и часопису Књиженство: http://knjizenstvo.etf.bg.ac.rs/sr/autorke/jelica-belovic-bernadzikovska.

Фотографија: Д. Марковић

Commemorative Plaque to Jelica Belović-Bernadzikowska Unveiled in Novi Sad

На почетак странице