Navigacija

Deset godina Knjiženstva

Projekat Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine osnovan je u okviru projektnog ciklusa Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja koji je trajao od 2011. do 2019. godine. Cilj projekta jeste da osvetli istoriju ženske književnosti na srpskom jeziku, kao i da teoretizuje njene specifičnosti, preoblikujući postojeće, uglavnom zapadne, pojmove i modele. U prvoj godini projekta osnovani su istoimena digitalna baza podataka i Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture.

Za deset godina, broj književnica u digitalnoj bazi podataka dostigao je više od 170 imena, a broj bibliografskih podataka višestruko je veći, što znači da je izronio važan segment istorije naše književnosti. Tokom 2019. i 2020. softver je ažuriran i sada je baza Knjiženstvo preglednija i sa više mogućnosti za pretraživanje – pogledajte i sami na linku http://knjizenstvo.etf.bg.ac.rs/sr.

Tokom ove decenije, časopis je u više od 140 naučnih članaka, 13 intervjua i oko 60 prikaza, obuhvatio brojne teme iz književnosti, drugih umetnosti, digitalne humanistike i kulture uopšte, u čijem je središtu istraživanje roda.

U februaru 2020. projektu je dodeljena nagrada „Anđelka Milić” za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji. (http://www.knjizenstvo.rs/sr/casopisi/2020/dogadjaji/nagrada-andjelka-milic-dodeljena-knjizenstvu#gsc.tab=0)

Projektni ciklus Ministarstva završen je u decembru 2019. godine, ali časopis i baza nastavljaju dalje.

Na projektu Knjiženstvo je od 2011. učestvovalo 35 saradnika – nastavnika, asistenata, mladih istraživača, stipendista, kao i veliki broj spoljnih saradnika. Kolaži sačinjeni od fotografija nastalih tokom prvih 10 godina Knjiženstva beleže dobro raspoloženje koje je uvek bilo deo rada na projektu, sjajno dizajnirane naslovne slike časopisa i plakate. Umesto susreta uživo, planiranog za maj 2020, izlažemo ih ovde i time obeležavamo zaokruženu deceniju i početak nove.

 

Kolaže sačinila Jovana Mitrović

Ten Years of Knjiženstvo

Na početak stranice