Навигација

Десет година Књиженства

Пројекат Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године основан је у оквиру пројектног циклуса Министарства науке, просвете и технолошког развоја који је трајао од 2011. до 2019. године. Циљ пројекта јесте да осветли историју женске књижевности на српском језику, као и да теоретизује њене специфичности, преобликујући постојеће, углавном западне, појмове и моделе. У првој години пројекта основани су истоимена дигитална база података и Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе.

За десет година, број књижевница у дигиталној бази података достигао је више од 170 имена, а број библиографских података вишеструко је већи, што значи да је изронио важан сегмент историје наше књижевности. Током 2019. и 2020. софтвер је ажуриран и сада је база Књиженство прегледнија и са више могућности за претраживање – погледајте и сами на линку http://knjizenstvo.etf.bg.ac.rs/sr.

Током ове деценије, часопис је у више од 140 научних чланака, 13 интервјуа и око 60 приказа, обухватио бројне теме из књижевности, других уметности, дигиталне хуманистике и културе уопште, у чијем је средишту истраживање рода.

У фебруару 2020. пројекту је додељена награда „Анђелка Милић” за подршку развоју стварања знања из области родних студија у Србији. (http://www.knjizenstvo.rs/sr/casopisi/2020/dogadjaji/nagrada-andjelka-milic-dodeljena-knjizenstvu#gsc.tab=0)

Пројектни циклус Министарства завршен је у децембру 2019. године, али часопис и база настављају даље.

На пројекту Књиженство је од 2011. учествовало 35 сарадника – наставника, асистената, младих истраживача, стипендиста, као и велики број спољних сарадника. Колажи сачињени од фотографија насталих током првих 10 година Књиженства бележе добро расположење које је увек било део рада на пројекту, сјајно дизајниране насловне слике часописа и плакате. Уместо сусрета уживо, планираног за мај 2020, излажемо их овде и тиме обележавамо заокружену деценију и почетак нове.

 

Колаже сачинила Јована Митровић

Ten Years of Knjiženstvo

На почетак странице