Navigacija

Predstavljanja projekta Knjiženstvo u zemlji i inostranstvu

Tokom 2019. godine rad projekta Knjiženstvo predstavljen je u više navrata u zemlji i inostranstvu. Godinu smo započeli gostovanjem u Požarevcu na poziv Udruženja građana NIKA i Sunce, krajem februara, kada smo predstavili osmi broj časopisa Knjiženstvo i projekat u celini. To je deo strategije projekta, da posebnu pažnju posvetimo stvaranju publike van Beograda. O našem gostovanju je pisala i lokalna štampa.

https://recnaroda.co.rs/knjizenstvo-istorija-srpske-zenske-knjizevnosti/?fbclid=IwAR0eM3RtyIFmcka15JQMyNbGxCsN2rr0I4lIbPxRolwqSUz_UsA4GuY5BDs

Gostovanja van Beograda nastavljena su početkom aprila, kada je i članica projekta iz Poljske, profesorka Magdalena Koh, učestvovala u predstavljanju Knjiženstva i zbornika o Milici Janković u biblioteci „Vuk Karadžić“ u Velikom Gradištu, u organizaciji Milene Dimitrijević, direktorke biblioteke, koja je takođe govorila na promociji. Narednog dana su u biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, predstavljeni projekat Knjiženstvo i istoimeni časopis, uz video i moderaciju Mr Branke Pražić.

U okviru prezentacije Knjiženstva na štandu Rusije na Beogradskom 64. Sajmu knjiga, 23. oktobra 2019, Teodora Todorić Milićević govorila je o šetnjama pod nazivom Knjiženstveni Beograd; potom je domaćin, Sergej Borisov, ukratko predstavio Ženske rute i ulogu Moskovske biblioteke u tom projektu, a na kraju je reč imala autorka Evgenija Njekrasova, koja je govorila o ženskom autorstvu u Rusiji.

U Narodnoj biblioteci Srbije predstavljen je krajem novembra zbornik Amerikanke Jelene J. Dimitrijević, zajedničko izdanje NBS i Filološkog fakulteta, i rezultat istraživanja na našem projektu. Pored urednice zbornika, Biljane Dojčinović, govorili su i Goran Petrović, istraživač na projektu i stipendistkinja Sofija Simović.

Izvan Srbije, o projektu je u novembru 2019. godine bilo reči na Osmom međunarodnom kulturnom forumu u Petrogradu, i to kao delu velikog projekta Foruma slovenskih kultura, Ženske rute, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Gostovanja stranih predavača

Projekat Knjiženstvo organizovao je na Filološkom fakultetu predavanja troje gostujućih profesora tokom 2019. godine. U aprilu je, u okviru seminara Balkansko Knjiženstvo, profesorka Magdalena Koh govorila o srpskom feminističkom eseju u predavanju „Dve, tri reči našim Srpkinjama“: Evolucije srpskog feminističkog eseja od 19. do 21. veka. U okviru istog seminara Miglena Dikova Milanova sa Univerziteta u Gentu, održala je predavanje ‘The case Theodora Dimova/ Dimitar Dimov’: how to end your father’s novel o nezavršenom romanu bugarskog autora koji je nastavila njegova kćerka.

U junu je profesor Pradipta Sengupta, sa Ženskog koledža Univerziteta u Burdvanu, održao u okviru programa Talk about Knjiženstvo predavanje o ženskim studijama u Indiji u postkolonijalnom kontekstu pod naslovom Women's Studies in India in Postcolonial Scenario.

Sva predavanja su bila dobro posećena i otvorila su mnoga pitanja i nove mogućnosti saradnje sa gostima.

Javna predavanja

U decembru je u toku ciklus posvećen Jeleni J. Dimitrijević na Kolarcu. Jelena J. Dimitrijević je od ove godine prisutna u lektiri za sedmi razred osnovne škole – prvi deo njenog putopisa Sedam mora i tri okeana: Putem oko sveta uvršten je kao obavezna lektira za sedmi razred osnovne škole, zahvaljujući zalaganju Fonda za unapređenje obrazovanja, ali i radu brojnih istraživačica i istraživača još od sredine osamdesetih godina, među kojima su i oni s našeg projekta. Najnovija dopuna saznanja o njoj jeste ponovno objavljivanje putopisa Novi svet ili U Americi godinu dana koji je predstavila, pored ostalih, i Ivana Dejanović, stipendistkinja na projektu.

Predavanja na Kolarcu bave se životom i radom Jelene J. Dimitrijević, njenim opusom i recepcijom njenog dela. Posebno su istaknuti uticaj francuske kulture na njeno delo, američki krug tema i putopis Sedam mora i tri okeana (I i II deo), kao i istraživanja projekta Knjiženstvo, uključujući i rad na njenim rukopisima koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije. Ovaj ciklus predavanja realizuje se i kao deo projekta Ženske rute Foruma slovenskih kultura.

Presentations of the Knjiženstvo Project in Serbia and Abroad

Na početak stranice