Навигација

Представљања пројекта Књиженство у земљи и иностранству

Током 2019. године рад пројекта Књиженство представљен је у више наврата у земљи и иностранству. Годину смо започели гостовањем у Пожаревцу на позив Удружења грађана НИКА и Сунце, крајем фебруара, када смо представили осми број часописа Књиженство и пројекат у целини. То је део стратегије пројекта, да посебну пажњу посветимо стварању публике ван Београда. О нашем гостовању је писала и локална штампа.

https://recnaroda.co.rs/knjizenstvo-istorija-srpske-zenske-knjizevnosti/?fbclid=IwAR0eM3RtyIFmcka15JQMyNbGxCsN2rr0I4lIbPxRolwqSUz_UsA4GuY5BDs

Гостовања ван Београда настављена су почетком априла, када је и чланица пројекта из Пољске, професорка Магдалена Кох, учествовала у представљању Књиженства и зборника о Милици Јанковић у библиотеци „Вук Караџић“ у Великом Градишту, у организацији Милене Димитријевић, директорке библиотеке, која је такође говорила на промоцији. Наредног дана су у библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, представљени пројекат Књиженство и истоимени часопис, уз видео и модерацију Мр Бранке Пражић.

У оквиру презентације Књиженства на штанду Русије на Београдском 64. Сајму књига, 23. октобра 2019, Теодора Тодорић Милићевић говорила је о шетњама под називом Књиженствени Београд; потом је домаћин, Сергеј Борисов, укратко представио Женске руте и улогу Московске библиотеке у том пројекту, а на крају је реч имала ауторка Евгенија Њекрасова, која је говорила о женском ауторству у Русији.

У Народној библиотеци Србије представљен је крајем новембра зборник Американке Јелене Ј. Димитријевић, заједничко издање НБС и Филолошког факултета, и резултат истраживања на нашем пројекту. Поред уреднице зборника, Биљане Дојчиновић, говорили су и Горан Петровић, истраживач на пројекту и стипендисткиња Софија Симовић.

Изван Србије, о пројекту је у новембру 2019. године било речи на Осмом међународном културном форуму у Петрограду, и то као делу великог пројекта Форума словенских култура, Женске руте, уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Гостовања страних предавача

Пројекат Књиженство организовао је на Филолошком факултету предавања троје гостујућих професора током 2019. године. У априлу је, у оквиру семинара Балканско Књиженство, професорка Магдалена Кох говорила о српском феминистичком есеју у предавању „Две, три речи нашим Српкињама“: Еволуције српског феминистичког есеја од 19. до 21. века. У оквиру истог семинара Миглена Дикова Миланова са Универзитета у Генту, одржала је предавање ‘The case Theodora Dimova/ Dimitar Dimov’: how to end your father’s novel о незавршеном роману бугарског аутора који је наставила његова кћерка.

У јуну је професор Прадипта Сенгупта, са Женског колеџа Универзитета у Бурдвану, одржао у оквиру програма Talk about Knjiženstvo предавање о женским студијама у Индији у постколонијалном контексту под насловом Women's Studies in India in Postcolonial Scenario.

Сва предавања су била добро посећена и отворила су многа питања и нове могућности сарадње са гостима.

Јавна предавања

У децембру је у току циклус посвећен Јелени Ј. Димитријевић на Коларцу. Јелена Ј. Димитријевић је од ове године присутна у лектири за седми разред основне школе – први део њеног путописа Седам мора и три океана: Путем око света уврштен је као обавезна лектира за седми разред основне школе, захваљујући залагању Фонда за унапређење образовања, али и раду бројних истраживачица и истраживача још од средине осамдесетих година, међу којима су и они с нашег пројекта. Најновија допуна сазнања о њој јесте поновно објављивање путописа Нови свет или У Америци годину дана који је представила, поред осталих, и Ивана Дејановић, стипендисткиња на пројекту.

Предавања на Коларцу баве се животом и радом Јелене Ј. Димитријевић, њеним опусом и рецепцијом њеног дела. Посебно су истакнути утицај француске културе на њено дело, амерички круг тема и путопис Седам мора и три океана (I и II део), као и истраживања пројекта Књиженство, укључујући и рад на њеним рукописима који се чувају у Народној библиотеци Србије. Овај циклус предавања реализује се и као део пројекта Женске руте Форума словенских култура.

Presentations of the Knjiženstvo Project in Serbia and Abroad

На почетак странице