Navigacija

Međunarodna konferencija Šta je Knjiženstvo?

logo [150dpi].png

Na Filološkom fakultetu u Beogradu 16. i 17. oktobra 2015. održana je međunarodna konferencija o ženskom stvaralaštvu i kulturnom doprinosu pod nazivom Šta je Knjiženstvo?.

Na konferenciji je učestvovalo 42 istraživačica i istraživača sa univerziteta i instituta iz Srbije i ukupno 16 koleginica iz inostranstva – Austrije, Bosne, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Nemačke, Poljske, Češke i Švajcarske.

Konferenciju su otvorile prof. dr Aleksandra Vraneš, dekanka Filološkog fakulteta, i prof. dr Biljana Dojčinović, rukovoditeljka projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine.

Profesorka Vraneš je na plenarnoj sesiji kojom je konferencija započela izložila rad o digitalnoj humanistici i sajber feminizmu. Digitalna humanistika, žensko iskustvo i feministički pogled na književnost i istoriju jesu i osnovne koordinate ove konferencije – teme su se ticale žena u javnom diskursu, ženske književnosti, ženske periodike, žena u ratu, ali i upotrebe digitalne humanistike u istraživanjima i očuvanju rezultata istraživanja. Sve sesije su bile odlično posećene, diskusije žive, a reakcije učesnica i učesnika, kao i gošći i gostiju, izuzetno su pozitivne. Na kraju konferencije najčešće je postavljano pitanje – kada će se ponovo održavati ovakav skup?

Konferencija je omogućila povezivanje i planove u vezi s novim vidovima saradnje, kao što je početak izgradnje baze podataka ženskih časopisa objavljivanih od kraja 18. do početka 20. veka u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi, te projekat virtuelnog muzeja Julke Hlapec Đorđević i jačanje regionalne i međunarodne povezanosti unutar ideje knjiženstva.

Konferencija je imala i niz pratećih događaja. U četvrtak, 15. oktobra, u Sali za sednice Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od 10 do 18 časova, sa istraživačicama sa Univerziteta na Kritu, održana je radionica o ženskoj periodici i bazama podataka. Bilo je reči o načinu rada, metodama istraživanja, digitalizaciji i kompatibilnosti baze Knjiženstvo i baze podataka o ženskoj periodici u grčkim zajednicama unutar Otomanske imperije, kao i o formiranju zajedničke baze ženske periodike za prostor jugoistočne i srednje Evrope.

U četvrtak uveče na Kolarčevom univerzitetu održana je i promocija knjige o ženskom dramskom stvaralaštvu koju je uredila Lada Čale Feldman Žene, drama i izvedba: između post-socijalizma i post-feminizma

Izložba Šta je Knjiženstvo? otvorena je kada i istoimena konferencija, a sastojala se od pres klipinga, medija klipinga, isečaka iz radova koji govore o ovom projektu, kao i od knjiga, zbornika i doktorskih disertacija, članaka u časopisima i zbornicima nastalih u okviru projekta, te proznih i poetskih knjiga članica projekta Knjiženstvo.

U toku konferencije iz štampe je izišao zbornik radova Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine.

Program konferencije, radionice i knjiga apstrakata nalaze se u arhivi na sajtu projekta http://www.knjizenstvo.rs/sr/vesti/2015/09/medjunarodna-konferencija-sta-je-knjizenstvo.

 

::::Desktop:DSC_8703.JPG

Zaharije Radivojević (ETF, Univerzitet u Beogradu), Katerina Dalakura (Univerzitet na Kritu) i Biljana Dojčinović (Filološki fakultet, Univerzitet u Beogradu) na radionici o bazama podataka za žensku periodiku.

 

::::Desktop:DSC_8710.JPG

Ana Kolarić (Filološki fakultet, Univerzitet u Beogradu), Natka Badurina (Univerzitet u Udinama), Ipakoi Papadopulu i Marija Paitaki (Univerzitet na Kritu) na radionici o bazama podataka za žensku periodiku.

 

:IMG_20151015_193723_1.jpg

Dubravka Đurić, Vukoman Stranjančević i Bojana Savović predstavljaju zbornik Žene, drama, izvedba na Kolarčevom univerzitetu.

 

:12115912_735177446588580_3151841548484519520_n.jpg

Deo izložbe Šta je Knjiženstvo?

 

:DSC_8733.JPG

Okupljanje pred početak konferencije

 

:DSC_8742.JPG

Aleksandra Vraneš, dekanka Filološkog fakulteta, otvara konferenciju Šta je Knjiženstvo?

International conference What is Knjiženstvo?

Na početak stranice