Навигација

Међународна конференција Шта је Књиженство?

logo [150dpi].png

На Филолошком факултету у Београду 16. и 17. октобра 2015. одржана је међународна конференција о женском стваралаштву и културном доприносу под називом Шта је Књиженство?.

На конференцији је учествовало 42 истраживачица и истраживача са универзитета и института из Србије и укупно 16 колегиница из иностранства – Аустрије, Босне, Бугарске, Велике Британије, Грчке, Италије, Немачке, Пољске, Чешке и Швајцарске.

Конференцију су отвориле проф. др Александра Вранеш, деканка Филолошког факултета, и проф. др Биљана Дојчиновић, руководитељка пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја под називом Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године.

Професорка Вранеш је на пленарној сесији којом је конференција започела изложила рад о дигиталној хуманистици и сајбер феминизму. Дигитална хуманистика, женско искуство и феминистички поглед на књижевност и историју јесу и основне координате ове конференције – теме су се тицале жена у јавном дискурсу, женске књижевности, женске периодике, жена у рату, али и употребе дигиталне хуманистике у истраживањима и очувању резултата истраживања. Све сесије су биле одлично посећене, дискусије живе, а реакције учесница и учесника, као и гошћи и гостију, изузетно су позитивне. На крају конференције најчешће је постављано питање – када ће се поново одржавати овакав скуп?

Конференција је омогућила повезивање и планове у вези с новим видовима сарадње, као што је почетак изградње базе података женских часописа објављиваних од краја 18. до почетка 20. века у Југоисточној и Централној Европи, те пројекат виртуелног музеја Јулке Хлапец Ђорђевић и јачање регионалне и међународне повезаности унутар идеје књиженства.

Конференција је имала и низ пратећих догађаја. У четвртак, 15. октобра, у Сали за седнице Филолошког факултета Универзитета у Београду, од 10 до 18 часова, са истраживачицама са Универзитета на Криту, одржана је радионица о женској периодици и базама података. Било је речи о начину рада, методама истраживања, дигитализацији и компатибилности базе Књиженство и базе података о женској периодици у грчким заједницама унутар Отоманске империје, као и о формирању заједничке базе женске периодике за простор југоисточне и средње Европе.

У четвртак увече на Коларчевом универзитету одржана је и промоција књиге о женском драмском стваралаштву коју је уредила Лада Чале Фелдман Жене, драма и изведба: између пост-социјализма и пост-феминизма

Изложба Шта је Књиженство? отворена је када и истоимена конференција, а састојала се од прес клипинга, медија клипинга, исечака из радова који говоре о овом пројекту, као и од књига, зборника и докторских дисертација, чланака у часописима и зборницима насталих у оквиру пројекта, те прозних и поетских књига чланица пројекта Књиженство.

У току конференције из штампе је изишао зборник радова Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године.

Програм конференције, радионице и књига апстраката налазе се у архиви на сајту пројекта http://www.knjizenstvo.rs/sr/vesti/2015/09/medjunarodna-konferencija-sta-je-knjizenstvo.

 

::::Desktop:DSC_8703.JPG

Захарије Радивојевић (ЕТФ, Универзитет у Београду), Катерина Далакура (Универзитет на Криту) и Биљана Дојчиновић (Филолошки факултет, Универзитет у Београду) на радионици о базама података за женску периодику.

 

::::Desktop:DSC_8710.JPG

Ана Коларић (Филолошки факултет, Универзитет у Београду), Натка Бадурина (Универзитет у Удинама), Ипакои Пападопулу и Марија Паитаки (Универзитет на Криту) на радионици о базама података за женску периодику.

 

:IMG_20151015_193723_1.jpg

Дубравка Ђурић, Вукоман Страњанчевић и Бојана Савовић представљају зборник Жене, драма, изведба на Коларчевом универзитету.

 

:12115912_735177446588580_3151841548484519520_n.jpg

Део изложбе Шта је Књиженство?

 

:DSC_8733.JPG

Окупљање пред почетак конференције

 

:DSC_8742.JPG

Александра Вранеш, деканка Филолошког факултета, отвара конференцију Шта је Књиженство?

International conference What is Knjiženstvo?

На почетак странице