Navigacija

Nagrada „Anđelka Milić” dodeljena Knjiženstvu

Projekat Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine dobio je prestižnu nagradu „Anđelka Milić” za 2020. godinu za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja).

Nagradu „Anđelka Milić” dodeljuje SEFEM – Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (http://sefem.org), od 2015. godine i to u nekoliko kategorija. Nagrada je osnovana u spomen na profesorku Anđelku Milić (1942–2014) sociološkinju, aktivistkinju i feministkinju koja je 1992. pokrenula prve rodne studije na Univerzitetu u Beogradu. Do sada je više autorki povezanih sa projektom Knjiženstvo i predmetima iz rodnih studija na Filološkom fakultetu dobilo ovu nagradu.

U obrazloženju nagrade projektu Knjiženstvo piše:

„Projekat Knjiženstvo se zasniva na ginokritičkom konceptu revalorizacije ženskog književnog stvaralaštva i na konceptima digitalne humanistike. Ukrštajući ove naučne pristupe najpre je razvijena baza podataka, a zatim je pokrenut i časopis Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture. Projekat koristi teorijske modele relevantne za proučavanje ženske književnosti, ali u tehnološki savremenom okruženju. Baza i časopis imaju slobodan pristup u skladu sa feminističkim principima dostupnosti i demokratičnosti znanja. Velika vrednost projekta je u tome što funkcioniše kao otvorena enciklopedijska struktura koja nastoji da (p)opiše biografski i bibliografski žensko stvaralaštvo.”

Dodela nagrada „Anđelka Milić” održana je 29. februara 2020. u Aero-klubu u Beogradu.

“Anđelka Milić” Award for Knjiženstvo

Na početak stranice