Navigacija

Pred vama je sedmi broj Knjiženstva, časopisa za studije književnosti, roda i kulture, pokrenutog u okviru istraživačkog projekta Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Prvi tekst u časopisu, u rubrici Ženska književnost i kultura, govori o stvaralaštvu Smilje Đaković, autorke koja je pisala pod pseudonimom Jovanka Petrović. Njene pripovetke su bile štampane isključivo u časopisu Misao čija je vlasnica bila od 1927. godine, a s obzirom na to da je pseudonim tek nedavno razrešen, tekst je jedna od pionirskih studija o autorki, učesnici Prvog svetskog rata i junakinji međuratne srpske književnosti i kulture. Slede dva teksta koja govore o radu Jelice Belović Bernadžikovske, izložena na skupu u organizaciji projekta Knjiženstvo u novembru 2016. godine. Prvi rad bavi se protoavangardnim programom ove autorke, a drugi njenim etnografskim i folklorističkim radom kao otkrivanjem „duha narodnog“.

Naredni članak jedan je od nekoliko u ovom broju posvećenih delu Jelene J. Dimitrijević, i govori o njenoj vezi sa orijentalnom kulturom. Sledi rad koji se bavi učešćem Jelene Dimitrijević u ženskim društvima, a potom tekst nastao kao istraživanje o nagradi koju je Jelena Dimitrijević navodno dobila za roman Nove. Ovaj odeljak zaokružuje tekst o Fatmi Alije, prvoj turskoj romansijerki, savremenici Jelene Dimitrijević, koju je srpska književnica čitala. Uz prikaze obnovljenih izdanja – putopisa Sedam mora i tri okeana i Pisama iz Indije, to je svojevrstan temat posvećen Jeleni Dimitrijević.

Teme uredništva, autorstva i ratnih okolnosti, otvorene prvim tekstom u časopisu, nastavljaju se u radu koji govori o strategijama preživljavanja u romanu Ravnoteža i časopisu ProFemina, autorke i urednice Svetlane Slapšak. I naredni članak bavi se devedesetim godinama prošlog veka, i to projektom mapiranja mizoginije, rodne analize mnogih pojava u tadašnjem društvu takozvane tranzicije. Analizom rodnih stereotipa u lingvističkom smislu bavi se tekst o udžbenicima španskog jezika kao stranog jezika. Rubriku Ženska književnost i kultura zaključuje esej o slikarki Lizi Križanić.

U ovom broju razgovaramo sa Svetlanom Slapšak. Radovi u rubrici Bibliografija posvećeni su časopisu Ženski svet: listu dobrotvornih zadruga Srpkinja IV deo (18991903), kao i člancima iz serijskih publikacija o srpskim muzičarkama u periodu od 1825. do 1914. godine. Pored pomenutih prikaza, predstavljene su i knjige Ane Kolarić o uredničkim politikama u časopisima, Lele Vujošević o istoriji Kragujevca iz ženske perspektive te Slavice Popović Filipović o Ani Hristić.

Časopis zaključuje rubrika Događaji u kojoj izveštavamo o svečanoj predaji radova dr Nataše Teofilović koje je Filološki fakultet dobio na konkursu Ministarstva kulture i informisanja.

Preuzmite ceo broj.

Na početak stranice